Teken Mijn Verhaal

Wereldreis door de Zaanstreek

Malawi trip 2003

Boomhut

Alle dieren en Frank

Naar de zup

Glas in Lood


Is het niet iedereen’s wens een boomhut te bouwen?
In de zomer van 2004 heeft Olivier in opdracht een boomhut gebouwd in een bos van vrienden in de Auvergne, Frankrijk. Er is gebruik gemaakt van zoveel mogelijk materiaal uit het bos en uitgaande van het principe dat de desbetreffende bomen zo min mogelijk beschadigd zouden worden.

Het resultaat (zie foto’s) is een diehoekig platform, van 12 vierkante meter, dat tussen drie bomen hangt op ongeveer 6 meter boven grondniveau. Een lager platform van 2 vierkante meter, schaft toegang tot de hut via een ladder van af de grond en met een touwladder naar het hogere platform.

Het gebruikte principe betreft steunen die aan de bomen zijn vastgemaakt. Op de steunen rusten de dragende balken die met staalkabels tegen de bomen aan vastgetrokken zijn. Hierdoor is groei en beweging van de bomen enigzins mogelijk terwijl toch een rigide dragende structuur is gecreeerd. Pittige hazelaars uit het bos doen dienst als dragende dwarsliggers waarop de planken zijn vast gespijkerd.

Het platform is afgewerkt met een railing van ongeveer 1 meter hoog. In de toekomst is een dak mogelijk.

Het uitzicht vanuit de boomhut op het onderliggende dalletje in het bos is heerlijk rustig, geschikt voor zomerse logeerpartijen onder het imense bladerdak van de drie linden, of om de reeen, egels en everzwijnen die onder de hut doorlopen geheimlijk te bespieden.